5 tips voor het vinden van een stageplek

Het zoeken van het stageplek gaat niet altijd over rozen. Je weet misschien nog helemaal niet in wat voor bedrijf je later wil werken of je hebt gewoon heel erg veel moeilijkheden met het vinden van een geschikte stage. Problemen te over, maar dat is immers het echte leven. Toch zijn dit allemaal situaties waar je makkelijk doorheen komt, maar toch kan het geen kwaad om bij een serieuze stap als deze stil te staan. Hieronder lees je vijf die ervoor zorgen dat jij goed voorbereid op zoek kan naar een stage en het maximale uit die periode kan halen.

2.Denk niet alleen aan de leuke voordeeltjes die een stageplek kan bieden

 

Ja, die ene stageplek bij die gigantische multinational waarvan je gehoord hebt dat stagiairs vaak een keer mee mogen op businesstrip naar Tokyo of New York, dat lijkt je wel wat. Of die honderden euro’s die je opstrijkt als stagevergoeding zorgen er natuurlijk voor dat de komende tijd iets relaxter zal verlopen dan wanneer je het met twee- tot driehonderd euro in de maand moet stellen. Natuurlijk is het niet gek dat je zo denkt, maar kijk bij het zoeken naar een stage iets verder dan je neus lang is, zodat je straks onverhoopt niet alleen verantwoordelijk bent voor de koffierondjes. Bedenk bij welke stageplek jij als persoon het meest zou leren en groeien, want dat is uiteindelijk waarop je tijdens je werkende leven afgerekend wordt. Zoek bijvoorbeeld op bij welke bedrijven jouw voorbeelden gewerkt hebben of win informatie in bij studenten die in het verleden stage bij deze bedrijven hebben gedaan. Het kan geen kwaad om je stage secuur uit te kiezen, want ook al is het maar een stage: zo’n kans krijg je niet vaak.

 

2. Je gaat niet naar school! Je bouwt aan je toekomst.

 

Veel studenten maken de fout om van het voortgezet onderwijs door te stromen naar het studentenleven, maar hierbij niet hun mindset te veranderen. Je studeert inmiddels en gaat niet meer naar school toch?! Weg met die schoolse houding dus. Zie je studententijd daarom niet als een verplichte horde die je moet nemen alvorens het werkende leven kan beginnen, maar probeer tijdens deze periode jezelf goed voor te bereiden op de volgende fase. Hier is je stage natuurlijk een essentieel onderdeel van. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van een bijbaan die toevallig net iets meer affiniteit heeft met jouw toekomstige vakgebied, waardoor je automatisch weer aan CV-building doet. Dit kan je later helpen om bij het zoeken naar een stage net dat streepje voor te hebben op een andere kandidaat. Het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn.

 

3. Investeer in en raadpleeg je netwerk.

 

Tijdens je studie lijkt het misschien niet zo belangrijk, maar het hebben van een groot professioneel netwerk is een pré. Je weet immers nooit wanneer een schakel in dit netwerk je een kans biedt. Kortom, maak een LinkedIn profiel aan en werk aan het opzetten van een professioneel netwerk. Sluit hierbij overigens ook je privé contacten niet uit, want je kunt af en toe versteld staan wat dat kan opleveren. Wie weet is de beste vriend van je oom of die buurman van schuin tegenover wel de schakel die jou in contact brengt met je toekomstige werkgever of stageplek. Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt.

 

4. Kom altijd goed voor de dag.

 

Stel, je solliciteert op een X aantal stageplekken en naast de plek van je voorkeur word je ook voor een minder leuke plek uitgenodigd. Laat dat nooit duidelijk merken. Natuurlijk is het niet erg om bij veel sollicitaties voor stageplekken een aantal bedrijven netjes af te bellen. Wanneer je dit echter niet doet is het handig om toch goed voor de dag te komen. Steek minstens zoveel tijd in die minder leuke stageplek als je favoriete plek, want je weet nooit wanneer je naam weer een keer valt en welke associatie dat in het professionele netwerk oproept. Niet komen opdagen is dus echt een no-go!

 

5. Heb je CV en motivatie op orde.

 

Het klinkt wat afgezaagd, maar een succesvolle (stage) sollicitatie begint bij een goed CV en een heldere motivatie. Zorg dat je altijd een actueel CV klaar hebt liggen en vernieuw deze met regelmaat, zodat je op korte termijn kan laten zien wat je in huis hebt. Ook over je motivatie dien je goed na te denken. Natuurlijk is het moeilijk om te bedenken waarom je per se bij dat ene bedrijf wil werken. Je hebt immers geen idee hoe het er binnen de muren aan toe gaat. Toch zul je hier iets op moeten bedenken. Begin bijvoorbeeld bij de manier waarop het bedrijf bekend staat en waarom jou dit aanspreekt of bij jou past. Wat je ook gaat vertellen, zorg dat je verhaal duidelijk is en dat je eventuele vragen daarover makkelijk kan beantwoorden. Zo kom je zeker over en laat je zien nagedacht te hebben over je verhaal. Het kan dus ook geen kwaad deze motivatie in een veilige privé omgeving eens te oefenen, bijvoorbeeld voor de spiegel of tegen een verveelde huisgenoot.

Heb je eenmaal een stageplek gevonden? Bekijk dan ook nog even waar een goede sollicitatiebrief aan zou moeten voldoen en hoe jij zelfverzekerd overkomt tijdens een sollicitatiegesprek.

Succes met het vinden van jouw droomstage!