Do’s & don’ts bij een sollicitatiebrief

Hoe val jij op bij die Amsterdamse stage van je dromen? Wij geven een aantal sollicitatietips!

Don’t – Vervallen in Cliches

Begin een sollicitatiebrief nooit met een cliché zin als: ‘Naar aanleiding van jullie ….. vacature’. Via deze link lees je nog een aantal andere do’s and don’t bij sollicitatiebrieven.

Do – Wees creatief

Begin wel met een originele zin, als: ‘Wat jullie bedrijf doet is te gek…’. Welke zinnen nog meer werken? Lees hier maar even.

Do – Wees origineel

Wees origineel. Maak een video. Giet je brief in een coole format die past bij het Amsterdamse bedrijf. Stuur je brief per post met glitters erin. Of doe iets anders wat opvalt en afwijkt van de rest. Dat vergeten ze niet gauw.

Don’t – Vergeet de AH

Gewerkt bij de AH of bij een bami restaurant? Niet vermelden in je cv! Zet alleen relevante bijbaantjes voor de stage op je cv. Als je gaat solliciteren bij een tijdschrift hoef je bijvoorbeeld niet op je cv te zetten dat je bij de Albert Heijn hebt gewerkt!

Do – Laat zien wie je bent

Geef aan wat voor een relevante dingen je hebt gemaakt of gedaan. Laat zien hoe cool jouw Instagram eruit ziet. Stuur een filmpje mee van iets dat je hebt gemaakt. Of laat weten wat je precies hebt gedaan bij die studentenvereniging.

Don’t – Spelvouten = niet oké

Dubbelcheck. Dubbelcheck. WIst je dat er in ongeveer 80% van de brieven spelfouten zitten? Dat is zo’n slechte eerste indruk. Laat je vriendin, vriend, moeder of klasgenoot nog een laatste check doen, want spelfouten zijn natuurlijk absoluut uit den boze. Benieuwd welke spelfouten er vaak gemaakt worden? Check hier maar even.

Do – #durftevragen

Staat er geen vacature open, maar heb jij wel een cool idee. #durftevragen. #durftepitchen. Hoewel het cliché is, gaat deze vlieger hier namelijk wel op: niet geschoten is ALTIJD mis.

Oh… en NSMBL maakte hier ook een filmpje over, handig om te gebruiken om je even voor te bereiden op die knalbrief. Good luck!